Independence Day National Level e-Quiz

Independence Day 2021 Quiz | Free New Quiz | Azadi Quiz With Free e-Certificate | Free Certificate Quiz 2021 | स्वतन्त्रता दिवसीय प्रश्नोत्तरी Quiz all question and Answer

‘आजादी 2021’ is a National Level e-Quiz organized by the Department of Hindi in association with IQAC, St. Joseph’s College (Autonomous) Irinjalakuda in connection with Independence Day Celebration. A free e-Certificate will be issued for participants scoring 50% or above marks.

How To Apply

  • First, go to the link below: Click here
  • After a form will open in front of you
  • Now fill in the complete information requested in the form
  • After filling the information, submit the form

Quiz Question Answer


Q 1. “तुम मुझे खून दो, मैं तुम्हे आजादी दूंगा” नारा किसने दिया?

Ans- सुभाष चन्द्र बोस

Q 2. स्वतन्त्र भारत की प्रथम शिक्षा मन्त्री कौन थे ?

Ans- अब्दुल कलाम आज़ाद

Q 3. ”असहयोग” आन्दोलन कब शुरु हुई ?

Ans- 1 अगस्त 1920

Q 4. भारत के प्रधानमन्त्री 15 अगस्त को ध्वज कहां फ़हराते है ?

Ans- दिल्ली का लाल किला

Q 5. “भारत छोड़ो आन्दोलन” की शुरुवात किसने की कब ? 

Ans- महात्मा गांधी ने 8 अगस्त 1942 में

Q 6. भारत का संविधान कबसे पूर्ण रूप से लागू हुआ था?

Ans- 26 जनवरी, 1950

Q 7. भारत के राष्ट्रीय ध्वज अशोक चक्र में कितनी तीलियाँ होती है?

Ans- 24 तीलियां

Q 8. भारतीय संविधान के जनक एवं भारत गणराज्य के निर्माता कौन थे ?

Ans- डॉ.बी आर अम्बेडकर

Q 9. भारत के राष्ट्रीय गीत “वंदेमातरम्” के रचयिता कौन है?

Ans- बंकिमचन्द्र चट्टोपाध्याय

Q 10. भारतीय राष्ट्रीय कॉंग्रेस की स्थापना कब की गयी?

Ans- 28 दिसम्बर 1885

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *